PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Ruoka

 

Perheen terveyttä edistävä ruokavalio sopii äidille myös imetysaikaan. Äidin hyvä ravitsemustila edistää synnytyksestä toipumista ja imetyksen sujumista.

0–4 kk ikäiselle suositellaan ensisijaisesti täysimetystä. Rintamaito sisältää vauvan tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja hyvin sulavassa muodossa. Imetys suojaa lasta infektioilta ja tukee lapsen elimistön normaalia kehitystä.

Kiinteä ruoka voidaan aloittaa maisteluannoksina aikaisintaan 4–6kk:n iässä. Kiinteän ruuan aloituksessa on tärkeää edetä vauvan tarpeen mukaan.

Hyviä aloitusruokia ovat keitetyt perunat ja kasvikset, marjat ja hedelmät. Uusia ruoka-aineita tarjotaan alusta lähtien vauvalle monipuolisesti.

5 kk:n iästä voi alkaa totutella viljavalmisteita (puuro), kanaa, kalaa, lihaa ja kananmunaa. Sopiva määrä alkutotuttelussa on n. 1 tl ja myöhemmin 1–1,5 rkl.

10–12 kk:n iässä lapsi siirtyy vähitellen perheen säännölliseen ruokarytmiin. Totutellaan maustamattomiin hapanmaitovalmisteisiin ja käytetään maitoa ruuanvalmistuksessa. Rasvaton maito sopii juomaksi yhden vuoden iästä lähtien.

Imetystä voi jatkaa 1 vuoden ikään ja perheen niin halutessa pidempään.

Alle vuoden ikäiselle ei saa antaa runsaasti nitraattia sisältäviä kasviksia, kuten pinaattia, nokkosta, punajuurta, erilaisia lehtisalaatteja, rucolaa, kiinankaalia, lehtikaalia, kyssäkaalia, kurpitsaa (poislukien kesäkurpitsa), retiisiä, varsiselleriä, fenkolia, tuoreita yrttejä, ituja ja juuresmehuja. Alle vuoden ikäiselle ei pidä antaa hunajaa (koska se voi sisältää botuliinibakteerin itiöitä) eikä maksaa, makkaroita/nakkeja/leikkeleitä. Suolaa ei lisätä ruokiin lainkaan.

Lapselle annetaan D-vitamiinilisä 2 viikon iästä lähtien neuvolan ohjeiden mukaan. 

Lapsen suun ja hampaisen hoidosta on tärkeää huolehtia heti vauvaiästä alkaen.

 

Tietoa imetyksestä ja imetysajan ruokavaliosta

 

Tietoa vauva-ajan ravinnosta

 

Tietoa vauvan suunterveydestä

 

 

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan