PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Liikunta ja motoriikka

 

Taaperoikä on motoristen perustaitojen oppimisen aikaa. Motorisella kehityksellä tarkoitetaan lapsen liikunnallista kehitystä. Motorinen kehitys on tärkeä osa lapsen kasvua ja kokonaiskehitystä. Lapsen motoriset taidot kehittyvät yksilöllisesti.

Varhaislapsuuden liikunnallisuus luo pohjaa koko elämänaikaisille liikuntatottumuksille ja oppimisvalmiuksille. Lapsi oppii kävelemään noin vuoden ikäisenä, osa jo alle 1-vuotiaana, osa noin 1½ -vuotiaana.  Lapsi tutkii mielellään ympäristöään ja on innoissaan oppimistaan uusista taidoista.

Taitojen karttuessa 1-2 -vuotias alkaa kiipeillä ja kurotella. Hän harjoittelee juoksemista ja pallon potkimista. Hän opettelee heittämään palloa kahdella kädellä.

Tämän ikäinen lapsi kääntelee jo itsenäisesti kirjan sivuja. Hän opettelee kynän käyttöä ja itsenäistä syömistä. 1½ -vuotias voi olla jo melko taitava viemään ruokaa lusikalla suuhun ja juomaan kupista. Lapsen sorminäppäryys sekä silmän ja käden yhteistyö kehittyvät. Lapselta onnistuu jo muutaman palikan kokoaminen torniksi.

 

Vinkkejä taaperoikäisen lapsen motorisen taitojen oppimiseen:

 

  • Rakenteluleikit ovat tässä iässä suosittuja. Kokoa palikkatorneja, rakenna lapsen kanssa ulkona hiekka- ja lumilinnoja ja järjestä sisällä tilaa mm. majan rakentamiselle.
  • Aikuinen voi muokata ympäristöä turvalliseksi, mutta samalla sopivan haasteelliseksi ja kokemusrikkaaksi.
  • Vieritä, kieritä ja heittele palloa. Ohjaa lasta käyttämään molempia käsiään.
  • Ohjaa lasta kävelemään takaperin, sivuttain sekä portaita ylös ja alas.
  • Piirrä lapsen kanssa ja opasta lasta itsenäiseen syömiseen. Vahinkoja sattuu ja vanhemmilta vaaditaan sotkun sietokykyä. Lapsi on valtavan innostunut kaikista uusista taidoistaan ja tarvitsee aikaa niiden harjoittelemiseen sekä vanhemman kiitosta ja ihastelua.
  • Lapsi tarvitsee aikuisen mallia, mutta ei aikuista tekemään puolestaan.

 

Lisätietoa:

MLL: 1-2 vuotiaan liikunnallinen kehitys

 

Lähteet:

Neuvokas perhe: Lapsen motoristen taitojen vahvistaminen

Opas 1 -6 vuotiaan lapsen motorisesta kehityksestä ja sen tukemisesta

MLL: Lapset ensin: 1 -2 – vuotiaan liikunnallinen kehitys

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan