PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Vanhemmaksi kasvaminen

Vanhemmuus on elämänmittainen päätös. Lapsen odotusaika ja syntymä vaikuttavat koko perheen elämään. Lähes kaikki vanhemmat kokevat jossain vaiheessa ristiriitaisia tunteita tulevaa lasta kohtaan. Vanhemmaksi tuleminen tuo mukanaan vastuuta, pelkoja ja huolia, mutta toisaalta myös suuren määrän rakkautta, iloa, uudenlaista elämän sisältöä sekä rikkaita ja arvokkaita kokemuksia.

Epävarmuuden tunteet kuuluvat vanhemmaksi kasvuun ja odotusaika on hyvää aikaa kypsyä henkisesti vastaanottamaan lapsi. On hyvä muistaa, että kukaan ei ole heti valmis äiti tai isä, vaan vanhemmuuteen kasvetaan pikkuhiljaa lapsen kasvaessa. Vanhemmat saattavat pohtia, onko meistä tai minusta vanhemmaksi, tuleeko meistä hyvä vanhempia ja miten tulemme pärjäämään vauvan kanssa. Omat varhaislapsuuden kokemukset voivat aktiovoitua mielessä. Kun tulevana vanhempana huomaat pohtivasi näitä asioita, voit olla varma olevasi oikealla tiellä. Kun sanotaan, että vanhemmuus on elämänmittainen päätös, on se myös elämänmittainen prosessi. Lapsen eri kehitysvaiheet tuovat omat haasteensa, joiden kautta vanhemmat oppivat itsestään, lapsestaan ja vanhemmuudestaan jatkuvasti uutta.

Ensimmäisen lapsen odottamisen ja syntymisen aikoihin miehen ja naisen on luotava uudet roolit: isä ja äiti. Nämä roolit on mukautettava osaksi omaa itseä. Samanaikaisesti parisuhdetta on kyettävä väljentämään niin, että siinä on tilaa uudelle perheenjäsenelle. Ennen raskautta tai viimeistään raskauden aikana tulevien vanhempien on hyvä miettiä yhdessä, miten he ajattelevat lapsen vaikuttavan parisuhteeseensa ja yleensä koko elämäänsä. Parhaimmillaan lapsen odotus on keskinäistä rakkautta lujittava kokemus. Se vahvistaa samalla myös naiseuden ja mieheyden kokemuksia.

Parisuhdetta on hyvä opetella hoitamaan jo raskausaikana. Hyvässä parisuhteessa on mahdollisuus puhua kaikenlaisista asioista ja tunteista, niin iloista kuin suruista, harmeista tai peloista, toiveista sekä unelmista. Yksi konkreettisista esimerkeistä, joita on hyvä ottaa puheeksi, on työnjako kotitöiden suhteen. Tällä on suuresti merkitystä molempien vanhempien jaksamiseen ja parisuhteeseen uudessa elämäntilanteessa. On hyvä muistaa, että puhuminen ei aina ole helppoa ja se voi vaatia opettelua.

Vanhemmuuteen liittyy tärkeitä tehtäviä, jotka jokaisen vanhemman tulisi tiedostaa. Ne ovat vanhemmuuden ominaisuuksia, joita jokaisella lapsella on oikeus odottaa vanhemmiltaan. Vanhemmat ovat lapselleen huoltajia, rajojen asettajia, elämän opettajia ja rakkauden antajia. Vanhempien tehtävänä on turvata lapsen ruumiilliset, henkiset ja sosiaaliset tarpeet. Vanhemmuuden tehtävät opitaan yleensä huomaamatta arjen keskellä, monesti "kantapään kautta", maalaisjärjen avulla sekä kokeneempien ystävien ja asiantuntijoiden ohjeita hyväksi käyttäen.

Lähteet:

Hakulinen, T., Pelkonen, M,. Salo, J., Kuronen, M. (toimituskunta). (2015). Meille tulee vauva. THL. Nettijulkaisu.

https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/raskausaika/

Karila, 1989. Siirtymä vanhemmuuteen, Jyväskylän yliopiston psykologian laitos

Mahkonen, 1998. Parisuhde ja vanhemmuus, Jyväskylä – Kauppakaari Oyj ja Sami Mahkonen

Sajama, 1998. Perhe muuttuu lapsen myötä, Super 9, 20-21

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan