PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Liikunta 

 

Raskaus ei ole este liikunnalle. Normaalin raskauden aikana on voimassa yleinen liikuntasuositus. Liikunta raskauden aikana parantaa kuntoa, auttaa selviytymään raskausajan fyysisestä rasituksesta, nopeuttaa synnytyksestä palautumista, kohottaa mielialaa, ehkäisee liiallista painon nousua, raskausdiabetesta, selkävaivoja, turvotuksia sekä suonikohjuja.

Jos et ole liikkunut juurikaan ennen raskautta, aloita liikkuminen rauhallisesti lisäten harjoitusaikaa ja kertoja vähitellen. Tavoite olisi liikkua vähintään 2½ tuntia viikossa jaettuna 3 viikonpäivälle, niin, että jonkin verran hengästyt. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi reipas kävely, sauvakävely, hiihto ja uinti. Lisäksi olisi hyvä harjoittaa lihaskuntoa 2 kertaa viikossa esimerkiksi voimistellen, kuntosaliharjoittelun tai kuntopiirin merkeissä.

Jos olet harrastanut liikuntaa säännöllisesti jo ennen raskautta, voit jatkaa kuten ennenkin. Keskustele liikunnasta neuvolalääkärisi ja –terveydenhoitajasi kanssa raskautesi edetessä ja kevennä harjoitteluasi ohjeiden ja vointisi mukaan. Liikunnan aikana on tärkeä muistaa juoda riittävästi.

Vältä mielellään lajeja, jotka sisältävät iskuja, putoamisvaaran tai nopeita suunnanvaihdoksia kuten jääkiekko, pallopelit, ratsastus, laskettelu, laitesukellus. Vältä vatsamakuulla harjoittelemista sillä siinä kohtu joutuu voimakkaaseen puristukseen. Raskausviikon 16 jälkeen olisi hyvä välttää selin makuulla tapahtuvia harjoituksia sillä tässä asennossa kohtu painaa sydämeen johtavia suuria verisuonia ja voi aiheuttaa huonovointisuutta.

Keskeytä liikuntatuokiosi, jos ilmenee verenvuotoa synnytyselimistä, voimakkaita ja kivuliaita supistuksia, epäily lapsiveden menosta, päänsärkyä, huimausta, hengenahdistusta tai voimakasta hengästymistä, rintakipua, voimakasta väsymistä tai voimattomuuden tunnetta, pohkeen kipeytymistä tai turpoamista (mahdollinen laskimotukos).

Keskustele lääkärisi kanssa liikunnan jatkamisesta, jos sinulla ilmenee muita ongelmia tai vaivoja raskauden aikana.

Lähde: UKK istituutti

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan