PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Muutto omaan kotiin

 

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin on nuorelle iso askel. Nuori harjoittelee vastuun ottamista omassa kodissa: asunnosta ja vuokranmaksusta on huolehdittava. Nuorta on hyvä muistuttaa, että pelkkä vuokra ei ole ainoa menoerä asumisessa, sillä vesi, sähkö ja netti jäävät yleensä myös vuokralaisen maksettavaksi. Ensimmäiseen omaan kotiin on myös hankittava monenlaisia huonekaluja ja erilaisia tarvikkeita. 

Vuokra-asuntoja on tarjolla vaihtelevasti paikkakunnasta ja alueesta riippuen, erityisesti koulujen alkamisen aikoihin niistä on kova kysyntä. Asuntoa kannattaa etsiä lehti-ilmoituksilla, oppilaitosten ilmoitustauluilla, netissä  ja sosiaalisessa mediassa. Myös asuntoja välittävät yritykset, säätiöt ja yhtiöt ovat hyviä keinoja etsiä itselleen sopivaa asuntoa. 

Oma koti on paikka, jonne muut eivät saa tulla ilman lupaa – ei edes vuokranantaja. Nuorta on hyvä muistuttaa siitä, että naapurit tulee huomioida, ja omilla tai asunnossa vierailevien kavereiden toimilla ei saa aiheuttaa häiriötä talon muille asukkaille. Jos jotakin asunnon varustukseen kuuluvaa hajoaa, siitä pitää heti ilmoittaa vuokranantajalle.

Lisää tietoa omaan kotiin muuttamisesta ja siihen liittyvistä asioista, löydät kootusti esimerkiksi osoitteesta: https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/omaan-kotiin

Lisätietoja:

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan