PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Media ja some

 

Leikki-ikäiselle on tyypillistä mielikuvamaailman rikastuminen. Tämä näkyy lapsen käyttäytymisessä ja tunneilmaisussa. Lapsi osoittaa uudenlaista mielenkiintoa satuihin, ohjelmiin ja digitaalisiin peleihin. Ohjelmien ja pelien avulla lapsi voi käsitellä häntä askarruttavia asioita.  On tärkeää, että aikuinen auttaa lasta käsittelemään median esiin nostamia ajatuksia. Lapsi tarvitsee aikuista antamaan selityksiä ja vastauksia.

Vanhemman on huolehdittava siitä, ettei lapsi vietä liiaksi aikaa median parissa. Päivittäisen ruutuajan määrästä on hyvä keskustella yhdessä lasten kanssa ja sopia laitteiden käytölle tarkat meidän perheen rajat. Alle kouluikäisen lapsen ruutuaika on hyvä rajata enintään kahteen tuntiin päivässä, jotta päiviin mahtuu riittävästi leikkiä, aktiivista liikkumista ja vuorovaikutusta. Jaa ruutuaikaa pienempiin osiin. Monen tunnin yhtämittainen ajanvietto kirkkaiden ja välkkyvien ruutujen ääressä rasittaa lapsen silmiä ja aivoja.

Lapsen katsomien ohjelmien ja pelien on oltava hänelle sopivia. Lapsi ei osaa valita vielä hänelle sopivia sisältöjä tai suhtautua niihin kriittisesti, vaan se on aikuisen tehtävä. Vanhemman on huolehdittava, että lapsi katsoo vain ohjelmia, jotka on merkitty kaikille sallitulla S-ikärajamerkillä.  Ohjelmien ja pelien ikärajat eivät ole suosituksia, vaan ilmoittavat lapsen ikätasolle haitallisesta sisällöstä. Lapsi tarvitsee median käytössään vanhemman opastusta ja tukea, jotta hän oppii käyttämään mediaa vastuullisesti.

Perheessä on kiinnitettävä huomiota myös siihen, ettei lapsi näe hänelle soveltumattomia sisältöjä muiden perheenjäsenten käyttäessä mediaa.

Kiinnitä huomiota, ettei oma mediankäyttösi vie liiaksi aikaa lapselta.
 

Lähteet ja lisää tietoa:

MLL - Vanhempainnetti

Neuvokas perhe - Ruutuaika

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan